Bio Terapie - Przewodnik dietetyczny dla osób cierpiących na choroby przewlekłe i alergie

Rodzaje alergii

Alergie w dzisiejszych czasach zdarzają się bardzo często ale jeśli będziesz postępować zgodnie ze wskazówkami uzyskanymi przez dobrego dietetyka dowiesz się jak żyć zdrowo i zminimalizować ryzyko ich wystąpienia. Wyróżniamy aż cztery rodzaje alergii: pokarmową, kontaktową, wziewną i uczuleniową. Pierwszy rodzaj alergii, czyli alergia pokarmowa najczęściej występuje u dzieci i zwykle objawia się tym, że występują kłopoty gastryczne lub wyprysk alergiczny. Do grona najczęstszych alergenów należy między innymi białko mleka krowiego, sojowego i owczego. Popularnie nazywa się  to nietolerancją laktozy.

Doskonałą alternatywą dla mleka zwierzęcego jest zastąpienie go mlekiem roślinnym, np. mlekiem kokosowym lub mlekiem migdałowym. Uczulenie może też powodować białko jaja kurzego, ale ryzyko zmniejsza się jeśli spożywamy takie białko po upieczeniu. Za alergie odpowiadają też ryby i co ciekawe – reakcja alergiczna może odbywać się nie tylko po spożyciu, ale także przez zapach lub dotyk. Kolejnym alergenem są orzechy, a szczególnie orzeszki ziemne. Ich niewielka ilość może powodować bardzo silny wstrząs anafilaktyczny, dlatego warto zrobić badania, aby upewnić się, że nie masz uczulenia na orzechy. Uczulające są też warzywa i owoce. Do najczęstszych zaliczyć można m.in. seler, cytrusy, poziomki, wiśnie, czereśnie i truskawki. Natomiast alergia kontaktowa obejmuje kontakt ludzkiej skóry z alergenem. Objawy rozpoznać można bardzo prosto – od obserwacji zmian skórnych, które zwykle zaczyna się łagodnie, a dopiero potem stają się bardziej uciążliwe i zamieniają w swędzące pęcherzyki i ranki. Najczęstszymi alergenami w takich przypadkach są kosmetyki (substancje zapachowe i konserwanty), barwniki (szczególnie te używane do barwienia odzieży), a także chrom i nikiel.