Bio Terapie - Przewodnik dietetyczny dla osób cierpiących na choroby przewlekłe i alergie

Jak się odżywiać z alergią?

Jak odżywiać się zdrowo będąc alergikiem? To pytanie zadaje sobie mnóstwo ludzi i rozważnie każdego dnia dobiera produkty spożywcze. Na co zwracać uwagę przy wyborze produktów spożywczych i które z nich najczęściej powodują alergie pokarmowe? Przede wszystkim dla osób, które zmagają się z alergią zaleca się stosowanie diety eliminacyjnej, która polega na wykluczeniu pewnych grup produktów z jadłospisu. Dieta eliminacyjna to przede wszystkim usunięcie z jadłospisu szkodliwych składników takich jak gluten czy cukier, lub tych, które są źle przyjmowane przez organizm np. nabiał i zastąpienie ich zupełnie innymi. Celem tak skonstruowanej diety jest zwiększenie wydajności pracy organizmu, a także ochrona układu odpornościowego. Dieta eliminacyjna jest przeznaczona także dla tych, u których wystąpiła alergia pokarmowa. To również znakomita metoda w celu rozpoznania alergii, dlatego jest często wykorzystywana wśród pacjentów zmagających się z alergią pokarmową, które chcą przywrócić tolerancję organizmu na pewne pokarmy. Pierwszy etap takiej diety to wykluczenie jednego lub kliku składników z diety na okres dwóch tygodni. Bardzo istotnym elementem diety jest równowaga produktowa w ilości kalorii i składników odżywczych. Ponadto warto pamiętać, że produkty uzupełniające w diecie dziecka należy wprowadzać dopiero po ukończeniu 5. miesiąca życia.

Najbardziej popularną dietą eliminacyjną jest dieta oparta o produkty bezglutenowe.  Unikamy w niej głównie pszenicy i innych zbóż zawierających gluten i zastępujemy jest dobrymi źródłami węglowodanów takimi jak na przykład amarantus, tapioka, komosa ryżowa, bezglutenowe kasze i ryż.

Kolejnymi dietami, które warto wziąć pod uwagę przy alergii to dieta elementarna i dieta oligoantygenowa. Pierwsza z nich jest alternatywą diety eliminacyjnej i warto ją stosować wtedy, gdy nie wiadomo który składnik uczula. Druga, czyli dieta oligoantygenowa to terapia dla tych, których uczula aż kilka składników.