Bio Terapie - Przewodnik dietetyczny dla osób cierpiących na choroby przewlekłe i alergie

Probiotyki dla Twojego zdrowia!

Probiotyki dla Twojego zdrowia!

Miliardy organizmów probiotycznych zamieszkujących nasze jelita tworzy niezwykle ważny dla naszego organizmu ekosystem. Przyjmowanie antybiotyków, leków przeciwbólowych, picie alkoholu i zła dieta prowadzą do licznych zaburzeń w tym ekosystemie i mogą być podłożem wielu chorób. Na szczęście, w takich momentach możemy bez trudu sięgnąć po dostępne na rynku probiotyki, czyli preparaty zawierające kolonie żywych kultur bakterii, mających korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Probiotykami nazywamy żywe mikroorganizmy, przeważnie szczepy bakterii, ale także i drożdże posiadające pozytywny wpływ na funkcje naszego organizmu. Nie każdy mikroorganizm można od razu nazwać probiotykiem. Aby dany szczep mógł się “szczycić” takim określeniem musi przejść szereg badań i spełnić szereg wymogów, między innymi dotyczących bezpieczeństwa jego stosowania, odporności na środowisko przewodu pokarmowego a także skuteczności działania prozdrowotnego.  Aby dany mikroorganizm mógł być nazwany probiotykiem musi zostać dokładnie zidentyfikowany w oparciu solidne podstawy badań. Powinien również spełniać między innymi takie warunki:

 

•    w przypadku stosowania u człowieka powinien pochodzić z organizmu ludzkiego,
•    powinien być bezpieczny i jego stosowania nie może wywoływać negatywnych skutków ubocznych,
•    preparat probiotyczny powinien być odporny na środowisko panujące w żołądku oraz działanie enzymów i żółci w dwunastnicy,
•    wykazywać się wysoką przeżywalnością w środowisku jelita grubego,
•    posiadać zdolność przejściowej lub trwałej kolonizacji przewodu pokarmowego,
•    wykazywać aktywność antagonistyczną w stosunku do mikroorganizmów patogennych i toksycznych,
•    być oporny na bakteriocyny, kwasy i inne związki antagonistyczne produkowane przez endogenną mikroflorę,
•    zachowywać żywotność w czasie przechowywania w kapsułkach bądź też w postaci proszku przeznaczonego do przygotowania zawiesiny.

 

Korzystny wpływ bakterii fermentacji mlekowej na nasz organizm to fakt, dziś poparty licznymi badaniami, o którym jednak mówi się od czasów starożytnych. Już starożytni Grecy i Egipcjanie spożywali kwaśne mleko w celu niwelowania dolegliwości żołądkowo – jelitowych. W czasach nowożytnych to jednak Louis Pasteur udowodnił, że fermentacja mleka zależy właśnie od mikroorganizmów, a rosyjski immunolog – Ilja Iljicz Miecznikow i efekty jego badań potwierdzili, że konkretna dawka bakterii kwasu mlekowego w postaci na przykład kefiru lub kiszonej kapusty w przewodzie pokarmowym człowieka, korzystnie oddziałuje na jego zdrowie.
Na rynku dostępne jest dziś wiele produktów spożywczych i farmaceutycznych zawierających probiotyki. Preparaty probiotyczne najczęściej występują w postaci kapsułek jak np. jeden z najbardziej kompleksowy probiotyków jak Epic Pro 25 marki Swanson lub saszetek zawierających liofilizowaną biomasę bakteryjną jak np. Vivomixx w saszetkach, producenta Pharmabest. Dostępne są również koncentraty probiotyczne w płynie, w tym najbardziej popularne i najłatwiej dostępne koncentraty Joy Day.

 

Do najważniejszych właściwości preparatów probiotycznych zaliczyć należy:

  • niwelowanie efektu nietolerancji laktozy,
  • dbanie o równowagę mikroflory,
  • profilaktyka zakażeń jelit,
  • pozytywny wpływ na układ immunologiczny,
  • działanie przeciwalergiczne,
  • możliwe oddziaływanie przeciwnowotworowe,
  • profilaktyka chorób układu krążenia,
  • zapobieganie infekcjom układu moczowo – płciowego,
  • profilaktyka próchnicy.

 

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *