Bio Terapie - Przewodnik dietetyczny dla osób cierpiących na choroby przewlekłe i alergie

Babeczki z masłem orzechowym

Babeczki z masłem orzechowym

Polecam Wam dziś szybki przepis na bezglutenowe babeczki z masłem orzechowym i kokosem. Bardzo proste w przygotowaniu – z pewnością posmakują każdemu. Deser może i nieco kaloryczny ale za to bez dodatku cukru i pszennej mąki. Zdecydowanie nie będzie to cheat meal ale 100% “legal” cake 😉

Masa:
– masło
masło orzechowe Maslove
wiórki kokosowe

Ciasto:
– białka jaj
– mąka kokosowa
– sól

Przygotowanie:
Masło klarowane (ghee) roztapiamy w kąpieli wodnej, piekarniku, lub mikrofalówce, to samo robimy z masłem orzechowym. Mieszamy je razem i dodajemy wiórki kokosowe. Taką masę odstawiamy do przełożenia ciasta.

Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na puszystą masę. Po ubiciu powoli dosypujemy mąki kokosowej i mieszamy łyżką żeby nie utracić konsystencji piany.

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni co chwila sprawdzając jego wilgotność. Z reguły wystarcza 15-20 minut.

Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika kroimy je poziomo i przekładamy masą. Pozostawiamy do ostygnięcia.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *