Bio Terapie - Przewodnik dietetyczny dla osób cierpiących na choroby przewlekłe i alergie

Bezglutenowe gofry kokosowe

Bezglutenowe gofry kokosowe

Dziś polecamy Wam szybki przepis na kokosowe gofry z nadzieniem i opcjonalnym kremem kokosowym. W zależności od preferencji możecie zastąpić ten krem dżemem bez cukru lub warstwą owoców. Gofry są (oczywiście 😉 bezglutenowe

Składniki na gofry:
– 3 jaja
mąka kokosowa 4 łyżki
mąka kasztanowa 4 łyżki

Nadzienie:
masło orzechowe maslove
masło kakaowe

Składniki na krem (opcjonalnie)
śmietanka kokosowa (ilość wg uznania)

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki na gofry – nie musisz ich miksować, wystarczy, że zrobisz to dokładnie łyżką. Konsystencja powinna być na tyle gęsta, żeby ciasto nie wylewało się z gofrownicy, ale nie na tyle, by nie dało się jej rozprowadzić. Możesz po prostu zmodyfikować ilość mąki lub dodać trochę wody.
Dla osiągnięcia bardziej puszystych gofrów możesz dodać trochę proszku do pieczenia.

Nadzienie:
Nadzienie to masło orzechowe, połączone z rozpuszczonym masłem kakaowym, które doda ciekawego smaku oraz pozwoli utrzymać masę po zastygnięciu.

Krem na wierzchu (opcjonalnie)
Zmiskuj śmietankę kokosową. Możesz dodać do niej płatki czekoladowe lub migdałowe.

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *