Bio Terapie - Przewodnik dietetyczny dla osób cierpiących na choroby przewlekłe i alergie

Najcenniejsze przyprawy korzenne

Najcenniejsze przyprawy korzenne

Nie wszyscy zdają sobie sprawę, jak cenne mogą być przyprawy używane na co dzień w naszych kuchniach. Dlatego dziś, małe przypomnienie właściwości trzech najcenniejszych według mnie przypraw korzennych: imbiru, kurkumy i cynamonu cejlońskiego.

 

Imbir

Imbir najczęściej stosowany jest jako przyprawa poprawiająca trawienie oraz w leczeniu zaburzeń takich jak przewlekłe zapalenie jelita lub wzdęcia. Imbir posiada działanie detoksykujące. Można go spożywa jako dodatek herbaty lub w formie naparu, jako dodatek do dań mięsnych, szczególnie orientalnych, a także stosować jako alternatywę dla tabletek do ssania na gardło.
Imbir ma duże właściwości bakteriobójcze, rozgrzewające i z tego powodu jest bardzo skuteczny przy grypie, kaszlu, przeziębieniach. Rozrzedza śluz i działa wykrztuśnie. Herbatka z niewielkiego plastra świeżego korzenia imbiru, rozgniecionego z płaską łyżeczką miodu, pomoże szybko i bez powikłań pozbyć się tych “mokrych” dolegliwości.

Świeży imbir zaleca się głównie przy:

  • przeziębieniach – posiada właściwości rozgrzewające,
  • kaszlu z białą wydzieliną,
  • zatruciach pokarmowych,
  • wymiotach,
  • biegunce,
  • niestrawności.

 

Cynamon

Jeśli mowa o cynamonie zawsze mówimy o odmianie cynamonu cejlońskiego. Wersja tej przyprawy dostępna we wszystkich sklepach to niestety tania, chińska podróbka o nazwie Cassia. Obie te wersje różnią się przede wszystkim smakiem i aromatem. Oryginalny cynamon cejloński jest bardziej łagodny i słodkawy, natomiast ten chiński ma zdecydowanie mniej wyrazisty smak. Cynamon cejloński jest co najważniejsze o wiele bardziej ubogi w kumaryny, czyli związki które w większych ilościach mogą toksycznie oddziaływać na wątrobę.

Największe zalety cynamonu:

– obniża poziom cholesterolu LDL

– jest bogatym źródłem minerałów takich jak żelazo, wapń i mangan

– może mieć wpływ na regulację poziomu cukru we krwi

– posiada właściwości antygrzybiczne

– poprawia pamięć i funkcje poznawcze

– nadaje niepowtarzalny smak potrawom

 

Kurkuma

 

Podobna do imbiru, zwana złotem Inków lub najlepszym barwnikiem świata. Kurkuma czyli jedna z najzdrowszych przypraw świata. Słynie głównie ze swoich przeciwzapalnych i przeciwwirusowych właściwości.

Bogata w silny przeciwutleniacz – kurkuminę, która odpowiedzialna jest za pomarańczowy kolor kłącza – chroni przed działaniem wolnych rodników, których nadmiar może uszkadzać komórki naszego organizmu i przyspieszać procesy starzenia. Ten najważniejszy składnik kurkumy ma również zastosowanie jako naturalny antybiotyk i bardzo korzystnie wpływa na układ nerwowy.

Najważniejsze zalety kurkumy to:

– poprawa pracę mózgu, co może mieć znaczenie w leczeniu Alzhaimera,

– jest pomocna w zaburzeniach trawienia, zapobiega wzdęciom, działa wiatropędnie, ma działanie przeciw wrzodowe,

– Poprawia pracę wątroby

– wzmacnia odporność

– chroni serce

UWAGA: kurkumy nie powinny stosować kobiety w ciąży

 

Moim ulubionym, całkowicie naturalnym sposobem na walkę z przeziębieniem jest mix wyżej wymienionych przypraw wraz z kilkoma innymi dodatkami. Do jego przygotowania będziesz potrzebował:

– kostkę świeżego imbiru

– kostkę świeżej kurkumy

– startą laskę cynamonu cejlońskiego

– ząbek czosnku

– ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

– łyżkę miodu

– 2g witaminy C

 

Przygotowanie:

Miód należy rozpuścić w ciepłej ale nie gorącej wodzie. Do tego dodać starte kawałki imbiru i kurkumy oraz pozostałe przyprawy i witaminę C. Takie „drinki, w początkowych fazach przeziębienia należy pić 3 razy dziennie – jest duża szansa, że nie przerodzi się to w chorobę !

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *